Wat is 'staking' in crypto?

Gepubliceerd op 20 juni 2022 om 14:06

Zelfs als je nog maar heel weinig bezig bent met crypto, heb je de term 'staking' zeker al wel eens horen vallen. Maar wat is staking nu eigenlijk? En wat zijn de risico's?

 

Je hebt 2 vormen van staking: on-chain en off-chain. Bij on-chain staking zet je je munten vast op de betreffende blockchain en help je het netwerk te versterken. Bij off-chain staking zet je je cryptomunten vast bij een derde partij. Deze partij gebruikt jouw inleg vaak om deze verder uit te lenen aan leners. Hieronder volgt een korte beschrijving van beide vormen.

On-chain staking

On-chain staking kan enkel met munten die werken met 'proof-of-stake'. Bij proof-of-stake werken validators aan de validatie van de blockchain. Een validator is gelijkaardig aan een miner bij bitcoin. De validators werken samen om de transacties op de blockchain te controleren en te valideren. De validator die een block kan toevoegen wordt beloond met een bedrag in de betreffende cryptomunt. Heb jij bij deze validator cryptomunten vastgezet dan deel je mee in de opbrengsten.

Het voordeel van deze methode is het lage stroomverbruik. Bij bitcoin, dat werkt met het proof-of-work mechanisme, heb je gespecialiseerde computers nodig die constant wiskundige berekeningen uitvoeren om kans te maken op het vinden van een bitcoin. Deze methode verbruikt veel elektriciteit. Bij proof-of-stake kan je al aan de slag met een simpele laptop. De keerzijde van de medaille: meestal wordt bij proof of stake de validator met de hoogste inleg gekozen om de volgende block te berekenen en bijbehorende beloning te ontvangen. Je kan argumenteren dat dit systeem de grootste bezitters van het aantal munten bevoordeeld. Om dit op te lossen zijn er alternatieven waarbij men bijvoorbeeld ook rekening houdt met de tijd van inleg.

Door de inleg van de validator vast te zetten wordt er eerlijkheid afgedwongen. Een validator die probeert te frauderen verliest zijn inleg. Dit noemen we slashing. Heb jij mee ingelegd bij een frauduleuze validator, dan ben je je inleg kwijt.

Ethereum, momenteel de grootste cryptomunt achter bitcoin, is van plan om dit jaar de omslag te maken van proof-of-work naar proof-of-stake. Ze doen dit om hun energieverbruik te verlagen en het aantal transacties per seconde drastisch te kunnen verhogen.

Off-chain staking

Bij deze vorm van staking zet je je munten vast bij een derde partij. Dat kan bij exchanges of leenplatformen. Leenplatformen gebruiken je ingelegde crypto door ze achter de schermen uit te lenen aan leners. Deze leenplatformen krijgen inkomsten uit de rentes die de leners moeten betalen. De personen die liquiditeit voorzien, maw diegene die hun cryptos ter beschikking stellen van het platform, worden uitbetaald door het platform in de vorm van rente. Op veel van deze platformen kan dat voor sommige munten oplopen tot meer dan 10%. Deze vorm van staking kan daarom een interessant alternatief voor het spaarboekje zijn.

Natuurlijk zijn ook aan deze vorm van staking risico's verbonden. Tijdens de bull markt, een markt die omhoog gaat, hadden veel van deze leenplatformen geen moeite om de hoge percentages uit te betalen. Tijdens de huidige bear market, een markt die naar beneden gaat, zien we verschillende van deze platformen kraken onder hun voegen. Celsius, een bekend leenplatform, heeft besloten dat je voorlopig je vastgezette cryptos niet meer kan afhalen. Dit doen ze om een bankrun en een bijgevolg falen van het platform te voorkomen.

Conclusie

Staking kan een mooie manier zijn van passief inkomen. In de plaats van je cryptos te laten slapen op je persoonlijke wallet kan je ze bij derde partijen stallen voor extra opbrengsten. Het grootste risico van staking is dat je niet langer eigenaar bent van je munten zolang ze bij deze derde partij staan. Je bent afhankelijk van hen en daarom is het belangrijk dat je deze partijen goed onderzoekt en vertrouwt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.