Hoe koop ik veilig bitcoins?

Gepubliceerd op 23 januari 2023 om 15:47

Ondanks de sterke daling van bitcoin sinds november 2021 blijft het een interessante asset om naar te kijken. De koers slaagt er momenteel nog in om boven het hoogste niveau van 2017 te blijven. Dat is uiteraard een goed teken in tijden waarin de markten zenuwachtig reageren op de steeds hogere rentevoeten van de centrale banken.

Als je de grafiek van bitcoin nog verder uitzoomt, dan zie je dat we nog steeds in een stijgende lijn zitten. Bitcoin is de best presterende asset van de laatste 10 jaar. Dus ja, het kan nog steeds interessant zijn om te investeren in bitcoin, maar doe zeker je eigen onderzoek vooraleer je beslist om bitcoin aan te kopen.

Hoe ga je vervolgens best te werk als je bitcoin wil kopen? Wat is een veilige manier en hoe bescherm je jezelf tegen scams of hackers? Ik zet hieronder enkele belangrijke punten op een rij die je al een heel eind op weg kunnen helpen. 

Kies een betrouwbare aanbieder van crypto!

Je koopt bitcoin meestal aan op een beurs of exchange. Dit is een marktplaats waar vraag en aanbod samen komen. De beurs van cryptomunten moet je 100% kunnen vertrouwen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je bij betaling ook je bitcoins ontvangt.

Moet je tijdens de registratie al je gegevens ingeven en aantonen dat jij het werkelijk bent? Dan heb je al veel kans dat het een betrouwbare beurs is. Deze procedure noemt men KYC of know your customer. Crypto beurzen zijn door wetgeving verplicht om je gegevens te verzamelen zodat de overheid altijd een overzicht kan houden in geval van fraude of andere problemen. jammer genoeg gaat deze procedure ten koste van je privacy.

Lees reviews van de exchange die je wil gebruiken. Hoe tevreden zijn de klanten en is het een gebruiksvriendelijke omgeving?Komen technische problemen vaak voor? Ligt de exchange vaak uit of heeft ze regelmatig last van andere technische mankementen? Allemaal belangrijk want je wil toch graag je crypto verkopen op het moment dat je een mooie winst hebt gemaakt. Best vervelend als de exchange op dat moment niet werkt.

Een voorbeeld van een betrouwbare exchange met vestiging in Nederland is Bitvavo. Zij zijn een uitstekende beurs voor mensen die hun eerste stappen in de wereld van crypto willen zetten. Zelf leer ik het gebruik van deze beurs aan bij mijn cursisten net vanwege de eenvoud waarmee je te werk kan gaan. Ze moeten voldoen aan de regels van de Nederlands overheid, bieden voldoende veiligheidsinstellingen van je account aan en geven een accountgarantie tot 100 000 euro. Indien je interesse hebt kan je via deze link een account opzetten.

 

Gebruik een hardware wallet!

Een hardware wallet is een toestel waarmee je je crypto op de meest veilige manier kan bewaren.

Je kan bitcoin wallets installeren op je GSM, maar deze software wallets hebben nog steeds een connectie met het internet. Dat maakt dat ze steeds bereikbaar zijn voor hackers. Software wallets zijn constant onderhevig aan mogelijke hacks waardoor je je geld kan verliezen. Daarom worden ze ook wel hot wallets genoemd.

Hardware wallets daarentegen zijn nooit geconnecteerd aan het internet en als gevolg niet bereikbaar voor hackers. Ze worden ook cold wallet genoemd.

Wanneer je je bitcoins op een hardware wallet bewaart ben je 100% eigenaar van je cryptomunten. Staan je munten op een exchange te slapen, dan ben je afhankelijk van de exchange om je munten te kunnen gebruiken. Ligt de exchange uit of is ze failliet, is er een grote kans dat je je munten niet meer terugziet.

Een goede hardware wallet die ik persoonlijk gebruik is de Ledger Nano S plus. Deze wallet is zeer gebruiksvriendelijk en biedt je al de bescherming aan die je nodig hebt om je munten veilig te bewaren.

Staan je munten nog steeds op een exchange dan kan het een goed idee zijn om ze toch over te zetten naar je eigen wallet en je volledige eigenaarsschap op te eisen.

Je kan de Ledger nano S bestellen via deze link
De opzet en het gebruik van deze wallet wordt uitgebreid besproken in mijn crypto cursus & workshop.

Maak een nieuw e-mail adres aan.

Een e-mail adres dat je al jaren gebruikt voor al je online handelingen is eigenlijk niet aan te raden voor het beheer van je crypto. Het is mogelijk dat je email adres gehackt is geweest waardoor anderen kunnen meelezen.

Het tweede risico dat je loopt met reeds bestaande adressen is phishing. Hoogst waarschijnlijk staat je mailadres op phishing lijsten waardoor je valse berichten kan ontvangen van bijvoorbeeld een beurs om je login gegevens door te geven.

Wil je echt 100% veilig starten dan raad ik aan een volledig nieuw e-mail adres aan te maken. Gebruik dit adres voor registratie en verificatie van je account. Het is een beetje extra administratief werk maar bespaart je een hoop miserie op lange termijn.

Dat mag een outlook of gmail adres zijn. Draag je privacy wat hoger in het vaandel dan kan ik protonmail aanbevelen.

 

Gebruik een betrouwbare computer.

ja, ook het toestel dat je gebruikt is belangrijk. Zorg ervoor dat je laptop steeds de nieuwste updates heeft geïnstalleerd en dat er een goede virusscanner staat geïnstalleerd. Deze zaken zijn uiterst belangrijk om de veiligheid van je toestel te garanderen. Gebruik geen laptop waar nog Windows 7 of erger, Windows xp op staat. Windows 10 is het minimum dat je vandaag nodig hebt. 

Natuurlijk geldt dit ook wanneer je apple gebruikt. Gebruik steeds de meest recente software en installeer de nodige updates om je systeem veilig te houden.

Wil je nog grondiger te werk gaan kan je een nieuw toestel aankopen dat je enkel gebruikt voor het beheer van je crypto. Zo verklein je het risico van spyware en malware op je toestel.

 

Investeer enkel geld dat je kan missen!

Tenslotte wil ik nog meegeven dat het uiterst belangrijk is om enkel geld te investeren dat je kan missen. Crypto blijft een volatiele en risicovolle markt. Ga je binnenkort bouwen of verbouwen? Dan is het misschien niet verstandig om je geld te investeren in crypto.

Wil je graag meer leren over crypto, check dan zeker de overige artikels op deze blog of neem eens een kijkje bij mijn aanbod.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.