Cash of digitaal?

Gepubliceerd op 3 november 2023 om 16:23

De meeste mensen die ik ken gebruiken zo goed als geen cash meer. Niets zo makkelijk en praktisch als betalen met de kaart. Veel grote evenementen gaan er prat op 'cashless' te zijn. Ze steken hopen geld in de ontwikkeling van een nieuw betaalsysteem dat enkel kan worden gebruikt tijdens het evenement.

En toch...

Deze week kwam ik bij mijn lokale bakker de volgende mededeling tegen: "liefst cash betalen".
Vincent Vandeputte, de man achter businessdad doopt elke vrijdag om tot 'cash friday'. Hiermee wil hij mensen stimuleren om cash te betalen bij de lokale handelaar.

Veel mensen zijn er zich van bewust dat cash nog een belangrijke plaats heeft in onze maatschappij. De verkoopster van mijn lokale bakker zei zelfs: "al dat digitaal betalen wordt onze ondergang". Een niet al te optimistische uitspraak, maar ik begrijp wat ze bedoeld. Het web van intense controle sluit zich steeds meer rondom ons. En met de aankondiging van de volgende fase in de ontwikkeling van de digitale euro zal de mate van controle niet afnemen. Integendeel.

Ik vind digitaal betalen praktisch. Ik gebruik het vaak en ik hoef me niet druk te maken om steeds cash bij de hand te hebben. En toch probeer ik er steeds meer en meer op te letten. Ik wil de elektronische betalingen niet af zweren, maar ik wil voor mezelf een goede balans vinden tussen digitaal en cash betalen. Bij de lokale handelaren betaal ik zoveel mogelijk met cash. Waarom?
De overheid en de banken hoeven niet altijd te weten waaraan ik mijn geld uitgeef en privacy is voor mij nog steeds een belangrijke waarde.

Gebruik jij nog vaak cash of betaal je liever digitaal? Laat je mening weten in de comments.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.