Wat is de kracht van bitcoin?

Gepubliceerd op 9 oktober 2023 om 19:34

Bitcoin, het is een fenomeen. Een klein project gestart ergens in een kleine rommelige kelder en ondertussen uitgegroeid tot een miljoenenproject. Gelanceerd in 2008 was de waarde van een bitcoin niet meer dan enkele centen. Ondertussen is 1 bitcoin het equivalent van zo'n 26.000 euro.

Het is een half mirakel dat bitcoin het al zo lang heeft vol gehouden en het lijkt nog niet snel te verdwijnen. Wat is het potentieel van dit project en waar ligt de kracht?

Schaarste.

Bitcoin is schaars. In de code van bitcoin is vastgelegd dat er niet meer dan 21 miljoen bitcoin gemaakt worden. Dat maakt bitcoin zelfs schaarser dan goud. Goud heeft doorheen de geschiedenis altijd goed gewerkt als een manier om je koopkracht te beschermen. Ondanks de schaarste van goud stijgt de hoeveelheid goud jaarlijks met enkele procenten waardoor goud nog steeds een minimale inflatie heeft.

Bitcoin is vastgelegd op 21 miljoen exemplaren. Dankzij deze schaarste is bitcoin eerder onderhevig aan deflatie dan inflatie. Indien het gebruik en de vraag naar bitcoin wereldwijd blijft stijgen kan dit een positief effect hebben op de prijs.

 

Decentraal.

Bitcoin is een decentraal systeem. Een wereldwijd netwerk van computers (miners) zorgt ervoor dat alle transacties worden geverifieerd, bevestigd en opgeslagen.

Het decentrale beheer zorgt ervoor dat bitcoin sterk gewapend is tegen nationale overheden. China heeft in het  verleden miners verbannen waardoor deze zijn verhuisd naar naburige landen en de Verenigde Staten. Deze maatregel heeft bitcoin niet verzwakt en toont de veerkracht van de virtuele munt. Ook dat draagt bij aan het vertrouwen in dit project.

Toegankelijk voor iedereen.

Bitcoin discrimineert niet. Iedereen die in het bezit is van een gsm met internetverbinding kan bitcoin uitgeven en ontvangen. Zo'n 25% van de wereldbevolking heeft geen bankrekening. De meeste van deze mensen bezitten wel een gsm. Bitcoin biedt deze mensen de mogelijkheid om hun eigen geld te beheren zonder tussenkomst van een bank.

Conclusie:

Bovenstaande puntjes zijn slechts enkele van de troeven van bitcoin. Wat er ook van zij, het feit dat bitcoin onophoudelijk bestaat sinds 2008 is een sterke prestatie. Wat het gaat geven in de toekomst kan niemand zeggen maar het project heeft zeker potentieel om nog sterker te groeien.

 

Disclaimer: Bovenstaand artikel is op geen enkel moment bedoeld als financieel advies. Het dient enkel als educatie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.