Wat is de ethereum merge?

Gepubliceerd op 14 september 2022 om 15:29
Ethereum merge

De veelbesproken ethereum merge is minder dan 24 uur van ons verwijderd. De merge is één van de grootste gebeurtenissen in de cryptogeschiedenis. Wat is de merge nu precies en wat houdt dit in voor jou?

Wat is de merge?

Kort gezegd: tijdens de merge verandert de consensus methode van proof-of-work naar proof-of-stake. Deze verandering zal het energieverbruik van het ethereum netwerk verlagen met 99,9%.

De consensus methode is de manier waarop transacties worden verwerkt op de blockchain. Proof-of-work vereist veel computerrekenkracht en daar gaat een hoog energiegebruik mee gepaard.

Proof-of-stake vereist een inleg van een bepaald bedrag in ethereum. Er is geen rekenkracht vereist en dit verlaagt het energieverbruik drastisch.

Gevolgen van de ethereum merge:

Na deze upgrade gaan de miners uit het netwerk verdwijnen en krijgen we validators in de plaats. Validators zijn nodes die 32eth (zo'n 55 000 euro) vastzetten op hun toestel als onderpand. (eth is de pasmunt van het ethereum netwerk) In ruil mogen ze transacties goedkeuren op het netwerk. Frauderen ze, dan kunnen ze hun vastgezette eth verliezen. Doen ze dit correct, worden ze beloond met een vast aantal eth. De hoeveelheid nieuwe eth die in omloop komen na de merge zakt met zo'n 80%. Validators krijgen een veel lagere beloning dan de miners voorheen kregen.

Daarbovenop wordt er bij elke transactie op het ethereum netwerk een bepaald aantal eth vernietigd. Ligt het aantal eth dat wordt vernietigd hoger dan het aantal nieuwe eth dat in omloop komt, zal het totale aanbod eth dalen. Wetende dat het totale aanbod eth dat in circulatie kan komen oneindig is, kan deze aanpassing een positieve invloed hebben op de ethereum prijs. Wil je graag zien wat de huidige uitstoot  van nieuwe eth is kan je dat via deze link volgen.

Moet ik voorzorgen nemen?

Moet ik als ethereum bezitter speciale voorzorgen nemen? Verandert er iets of moet ik mijn huidige ethereums omzetten naar eth2.0? Het antwoord is neen. Je moet niets te doen. Je kan je ethereum rustig bewaren op je eigen wallet of exchange. Het enige wat kan voorvallen is dat je tijdelijk geen transacties kan uitvoeren omdat het merge proces in gang is geschoten. De afkorting van ethereum is na de merge nog steeds 'eth'.

Blijft ethereum werken zoals vroeger?

Verandert er verder nog iets aan ethereum? Het korte antwoord is 'neen'. De transactiekosten van ethereum worden niet lager door deze upgrade. Daarvoor moet sharding worden geïmplementeerd. Hiermee kan het netwerk meer transacties tegelijk behandelen en als gevolg hiervan kunnnen de netwerk transactiekosten dalen.

 

De merge maakt ethereum niet sneller. Het huidig aantal transacties/seconde blijft behouden. De merge verandert enkel het consensus mechanisme. Het verhoogt niet de capaciteit van het netwerk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.