Bitcoin is een ponzi scheme?!

Gepubliceerd op 27 juli 2022 om 14:44

Bitcoin is een ponzi  spel. Althans dat is wat sommige mensen denken.

Maar wat is een ponzi spel en valt bitcoin daar echt onder? Laten we eens onderzoeken wat een ponzi spel is en hoe het werkt.

Wat is een ponzi?

In een ponzi spel is het de bedoeling om bestaande investeerders uit te betalen met geld van nieuwe investeerders. Je moet daarom steeds op zoek naar nieuwe investeerders. Zo kan het spel lange tijd blijven doorgaan tot de aanvoer van nieuwe investeerders opdroogt.

Hoe herken je een ponzi?

Hoe kan je deze vorm van oplichting herkennen?

- Ze bieden hoge rendementen met weinig risico.
- Ze beloven stabiele winstuitkeringen. Bijvoorbeeld 1% per dag.
- Ze proberen je te verleiden door je verdiende geld opnieuw te beleggen.
- Vaak werken ze met methodes als multi-level-marketing. Door het aanbrengen van nieuwe investeerders in het systeem krijg jij als beloning een percentage van de inleg van de nieuwe investeerder.

Is bitcoin een ponzi?

Nu we dit helder hebben kunnen we verder kijken. Voldoet bitcoin aan bovenstaande eigenschappen? Ten eerste is het voor bitcoin helemaal niet van belang of er nieuwe investeerders bijkomen. Het netwerk kan op zichzelf blijven bestaan zonder de noodzaak om steeds op zoek te moeten gaan naar vers geld. Nog beter, overheden van kleine landen implementeren het als wettig betaalmiddel en bedrijven zetten stukken van hun kapitaal om in bitcoin. Dat zouden ze nooit doen als het ponzi scheme is.

Hoog rendement en weinig risico: Hier moeten we eerlijk zijn en erkennen dat investeren in bitcoin absoluut risico's bevat. De koersen zijn uiterst volatiel en op korte termijn kan je makkelijk percentages van 10% of meer verliezen. Dat neemt niet weg dat bitcoin de best presterende asset is van de laatste 10 jaar. Er zijn mensen die gigantische winsten hebben geboekt. Dus, hoog rendement? Ja! Weinig risico? Nee!
 

Stabiele winstuitkeringen: Nope, sorry. Kunnen we niet garanderen in de wereld van bitcoin. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en in deze jonge markt is deze nog te volatiel. Dat maakt het moeilijk om stabiele winsten te garanderen.

 

Winsten opnieuw beleggen: Als je je winsten opnieuw wil beleggen, kies je daar zelf voor. Er is niemand die je zal contacteren om je winsten te wederbeleggen. Jij bent baas over je eigen portefeuille. Daarbovenop is bitcoin decentraal en er bestaat geen centraal beheer dat dit opvolgt. Jij verkoopt je bitcoin wanneer jij dat wil. Dat is onderdeel van de financiële vrijheid aangeboden door crypto.

 

Multi-level-marketing: is niet aan de orde. Bitcoin valt niet onder een centraal bedrijf waarvoor je multi-level-marketing kan doen. Bitcoin staat op zichzelf en er is geen centraal aanspreekpunt.

Conclusie:

Geen enkele van de bovenstaande eigenschappen van een ponzi scheme kunnen we linken aan bitcoin. Bitcoin staat voor transparantie, gelijke regels voor iedereen en financiële vrijheid. Het is niet gecreëerd om mensen op te lichten. Het is gercreëerd om mensen te helpen!

 

Ons huidig fiat systeem daarentegen? Elke dag hard werken, je geld braaf op een spaarrekening zetten en het laten wegsmelten aan een jaarlijks percentage van 10%. Goede deal, toch?!

Wil je graag meer weten over bitcoin? Lees dit artikel over bitcoin en criminaliteit of check alle artikels in dit overzicht.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.