Is Bitcoin voor criminelen?

Gepubliceerd op 2 juli 2022 om 13:11

Je hebt het vast al wel eens een keer gehoord. Let op met crypto want het wordt vooral gebruikt door criminelen!! En inderdaad, Bitcoin werd vroeger gebruikt als betaalmiddel op het dark web. De website 'Silk road', gelanceerd in 2011, was een alternatief verkoopplatform waar vooral drugs werden verkocht tegen betaling met bitcoin. 

Heel deze affaire was geen goede marketing voor bitcoin en al snel werd de associatie gemaakt tussen bitcoin en criminaliteit. Ondertussen bestaat de silk road website niet meer en heeft bitcoin al een hele weg afgelegd. De vraag die we ons in dit artikel stellen, is bitcoin voor criminelen?

 

Is Bitcoin anoniem?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we enkele technische kenmerken van de bitcoin blockchain onder de loep nemen. De blockchain van bitcoin is 100% transparant. Alle transacties die plaatsvinden op de blockchain van bitcoin staan geregistreerd en zijn zichtbaar voor iedereen. Surf maar eens naar deze site. Dit is een blockchain explorer waar je aan de hand van een bitcoin adres kan opzoeken hoevel bitcoin er op dit adres staan en welke transacties er allemaal zijn uitgevoerd. Bitcoin is niet anoniem. Het is pseudoniem. Kan je de persoon achter het adres dat je opzoekt identificeren, dan kan je meevolgen wat er gebeurt op dat adres.

Er zijn al gevallen bekend waarbij de FBI werd geholpen door gespecialiseerde blockchain bedrijven om personen achter een bitcoin adres te identificeren.

De eigenschappen pseudoniemiteit en transparantie maken van bitcoin de minst favoriete tool om criminele activiteiten uit te voeren en ze zorgen ervoor dat bitcoin één van de eerlijkste vormen van geld is. De regels zijn voor iedereen hetzelfde en er bestaat geen voorkeursbehandeling voor mensen met meer macht of kapitaal. Daarentegen is cash geld nog steeds de beste manier om anoniem te blijven.

 

Bitcoin en criminele transacties

Uit een onderzoek van Chainalysis in 2021 blijkt dat slechts 0,15% van alle cryptotransacties voor illegale activiteiten waren bestemd. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de hoeveelheid witwaspraktijken in crypto is gestegen maar in het niets valt vergeleken met wit-was bedragen in fiat munten. Sinds 2017 is er voor 33 billion US dollar aan crypto waarde witgewassen. Ter vergelijking schat het VN bureau voor drugs en criminaliteit dat er jaarlijks voor 800 billion tot 2 trillion US dollar wordt witgewassen in fiat. Nog ter vergelijking, van alle crypto transacties is slechts 0,05% betrokken bij wit-was praktijken.

Dankzij de unieke eigenschappen van blockchain is het gebruik van crypto voor criminelen veel riscovoller om hun geld wit te wassen. Autoriteiten kunnen, indien nodig, dankzij deze transparantie en met behulp van gespecialiseerde bedrijven makkelijker de weg van het geld volgen op de blockchain.

 

Conclusie

Samengevat kunnen we concluderen dat bitcoin niet de meest efficiënte en 'veilige' manier is om je geld door de mazen van het net te laten glippen of om illegale goederen aan te kopen. Door de transparantie van de blockchain en het pseudoniem karakter van bitcoin adressen is het mogelijk voor autoriteiten om de weg van het geld te achterhalen en personen achter bepaalde adressen te identificeren. Het grootste deel van illegale activiteiten gebeurt nog steeds met cash geld. Bitcoin en zijn bijbehorende blockchain bieden het criminele milieu geen beter alternatief dan het gebruik van fiat geld.

Zin om meer te weten over bitcoin? Lees dit artikel over hoe je veilig te werk gaat in de aanschaf van crypto of check mijn aanbod als je dieper wil duiken in 'the rabbithole'.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.